13 Ağustos 2014 Çarşamba

Vegan Hamburger Köftesi / Vegan Hamburger





Canım hamburger istedi hem de çok. Tabii ki Kıbrıs'ta vegan hamburgerci bulma olasılığı sıfıra yakın olduğu için yine iş Gizli Şef'le bana düştü.  Köfteler biraz kuru oldu ama ev yapımı ketçapla ve tatlı acı sosla, yeşillikle süsleyince tam çıtır bir hamburgere dönüştü.

Neredeyse hiç yağ kullanmadık. Sadece tavaya yapışmasın diye peçeteyle sürdük.

Sonuçta iki tane enfes hamburgeri zevkle yuttum. Tavsiye ediyorum.
Ekmeler de ev yapımı. Tarifini Hamburger Ekmeği linkinden bulabilirsiniz isterseniz.

Malzemeler (5 kalın hamburger köftesi için)
  • Yeşil mercimek - 1 bardak
  • Pirinç  - 1 bardak
  • Tuzsuz domates salçası – 1 tatlı kaşığı
  • Zerdaçal tozu – 1 çay kaşığı
  • Soya sosu – ½ çorba kaşığı
  • Deniz tuzu -1 çay kaşığı (1/3 tatlı kaşığı kadar)
  • Kimyon - 1 tatlı kaşığı
  • Kırmızıbiber - 1 çay kaşığı

Hamburger için malzemeler

Hazırlanışı
  • Mercimeği bir gece önceden veya sabahtan suda bekletin. (Baklagillerin içerdiği sindirimi zorlaştıran asitlerinden kurtulmak için).
  • Mercimekleri, düdüklüde fısladıktan sonra 12 dakika pişirin. 
  • Normal tencerede yapacaksanız iyice olana kadar pişirin.
  • Yağsız tuzsuz bir pilav yapın. 
  • Mercimekle ikisini bir kapta karıştırın.


  • Baharatları ekleyin. Karıştırın.
  • Bütün malzemeleri ekleyin.
  • Eze eze tahta kaşıkla karıştırın.
  • Soğuyana kadar beklesin.
  • 5 eşit parçaya ayırın.

  • Şeklini vererek 5 kalın hamburger köftesin haline getirin.
  • Köfteleri geniş bir tabağa alıp üzerini streçle kapatıp, buzluğa koyun  (en az 30 dakika buzlukta kalsın).
  • Buzlukta bekletmemizin nedeni köftelerin pişerken dağılmasını önleyecek olması.
  • Yapışmayan bir tavaya peçeteyle herhangi bir bitkisel yağ sürün. Biz soğuk-baskı organik zeytin yağı kullandık.
  • Ocağı orta ateşte açın. Tava önceden ısınsın.


  • Köfteleri sığdığı kadar birer ikişer dizin tavaya. 
  • İlk yüzü kızardıktan sonra çevirin diğer tarafı çevirin, diğer tarafı da kızarsın.
  • Kızaran köfteleri ayrı bir tabağa alın.
  • Artık hamburgerinizi hazırlayabilirsiniz.

  • Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye kestikten sonra ekmeğin alt kısmına ve isterseniz üst kısmına da ev yapımı /organik ketçap ve dilerseniz acı biber sosu sürün. Ekmeğin üstüne ince dilim soğanı yerleştirin.
  • Köfteyi ekmeğin üstüne koyduktan sonra üzerine domates dilimi, marul yaprağı, birkaç maydanoz koyun.


Hamburgeriniz hazır.

Afiyet Olsun!
Meyve Şekeri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder