Smoothie yani sulu meyve püresi yapmak çok kolay. Sadece doğru meyve ve yeşillik karışımlarını blender'a atmanız ve biraz su eklemeniz yeterli.
Muzlu smoothie'ye bayılırım. Hem doyurucu hem de çok lezzetli ve çok sağlıklı bir sabah kahvaltısı veya öğle yemeği alternatifidir benim için. Sindirimi de bütün yenen meyvelere göre daha kolay olur ve tek seferde daha çok meyve ve yeşillik yememizi sağlar.
İthal muz çok aldım, çok yedim ama yerli muzun yerini hiç tutmuyor. Yerli muzda karamelize bir tat var. Mümkün olduğunca yerli muz alın ve alabilirseniz organik yerli muz alın.
Muzlar yumuşamadan, kabuklarında kahverengi benekler olmadan yemeyin. Yeşil ve sarı olan olgunlaşmamış muzlar, gaz ve kabız yapar. Benekli ve yumuşamız muzlar bağırsakları çalıştırır ve ayrıca daha lezzetlidir.Muzları aldıktan sonra 2-7 gün beklerseniz, muzlarınız iyice olgunlaşacaktır.
Yerli Kıbrıs muzu kullandım.Yerli muzlar ithal muzlara göre daha ufak tefek oluyor ve tek tip olmuyor. Bütün muzlarım olgunlaşmamıştı. Beneklenmiş olanlarından seçtim. Zaten kolayca kopartabiliyorsanız olmuşlardır. Muz kabuklarının tepesinde yeşil renk kalmış olsa bile içleri iyice yumuşamıştı. İthal muzlarda hiç yeşil olmaması daha iyi, zira farklı tür muzlar.
Marul gibi yeşillikleri de organik ya da kimyasal ilaç kullanılmamış olanlarından alın. Pazarlarda bahçesinde yetiştiren satıcılar bulabilirsiniz. En azından nasıl yetiştirdiklerini sorabilirsiniz. Eğer bu şekilde bulamıyorsanız, 10 dakika sirkeli suda bekletin. İlaç kalıntıları gitsin. Sonra temiz suyla yıkayın. Marulları, topluca yıkıyorum, kurutuyorum ve buzdolabı poşetine koyup kaldırıyorum.
Smoothie’yi sulu sevmiyorum, Kıvamı ne kadar katı olursa o kadar güzel oluyor bence. Eğer gün içinde yeterli su içmediğinizi düşünüyorsanız daha sulu yapabilirsiniz. Bu tarif için 1.5 bardak kadar su kullandım. Siz de 1 bardakla başlayın daha sonra dilediğiniz kadar arttırın.
Malzemeler
Toplam 500 -1000 kalori.
1 küçük ve orta boy muz boyuna göre, 70-100 kalori arasındadır.
1 küçük ve orta boy muz boyuna göre, 70-100 kalori arasındadır.
7-10 küçük veya orta boy muz
4-8 yaprak marul (20-30 kalori)
1-2 bardak su
4-8 yaprak marul (20-30 kalori)
1-2 bardak su
Hazırlanışı
İlk önce dilediğiniz kadar marul yaprağını blender'a koyun. Smoothie'nin tadını nasıl istediğinize bağlı. Çok tatlı istiyorsanız, daha az yeşillik koyun. Yeşilliklerin tadı baskın olsun isterseniz daha çok koyun. Ben 6 yaprak filan koydum. Marul tadı biraz yoğundu ama rahatsız etmedi.
1 bardak su ekleyin.
Blenderın en güçlü ayarında çalıştırın.
İyice küçük parçalar haline gelsin.
Muzları ekleyin.
Kıvamını istediğiniz kadar su ekleyerek ayarlayın.
Muzları blender'dan uzun süre geçirirseniz oksitlenme olur ve tadı acılaşır. O yüzden makineyi kısa kısa bir kaç kere çalıştırın.
Smoothie’niz hazır olunca, hemen içmeyeceğiniz kadarını cam bir kavanoza koyun.
Kavanozu en tepesine kadar doldurun ve kapağını kapatın. Tepeleme doldurmazsanız oksitlenme olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder