4 Ağustos 2014 Pazartesi

Şeker Hakkında

Merhaba,

Meyve Şekeri'ndeki tariflere bir göz attıysanız, ara sıra şeker kullanıldığını gördünüz veya göreceksiniz. Tavsiye ettiğim şeker türü, meyve şekeri veya işlenmemiş şeker kamışı şekeridir. Meyve şekeri ve diğer saf şekerler, kana yavaş karışır, bedenimize ve beynimize uzun süreli ve sağlıklı enerji verir, kan şekerimizin aniden düşmesini engeller.

 Öncelikle bu blogda hem vegan hem de işlenmemiş ya da olabildiğince az işlenmiş gıdalar yemenin önemini vurgulamak ve bu doğrultuda tarifler vermek amacında olduğumu belirteyim. Bu nedenle, hemen ekleyeyim, meyvenin kendisini yemek içerdiği enzim, lif, vitamin, mineral, antioksidan miktarı açısından elbette daha sağlıklı. Ancak pişmiş yemeklerde tat katması için şeker kullanacaksak, en doğalını tercih etmeliyiz diyorum.

Şeker hakkında değineceğim hususlar:
1) Şekeriniz vegan mı?

Şeker kamışından üretilen şekerler, kemik kömürüyle rafine edilmektedir bu yüzden vegan değildir. Ham-maddesi şeker pancarı olan şekerler vegandır.

T. C. Şeker Kurumu'ndan edindiğim bilgileri kısaca paylaşmak istiyorum.
Türkiye'de pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker olmak üzere iki temel tür şeker üretimi yapılmaktadır. Nişasta bazlı şekerin iki türü olan glukoz şurubu ve izoglukozun (HFCS) her ikisi de ülkemizde üretilmektedir.
Ülkemiz fabrikalarında pancar ve mısırdan şeker üretimi yapılmaktadır.
Dünya sakaroz kökenli şeker üretiminde pancar ve kamış şekerinin payları 2011/2012 ürün yılında sırasıyla % 23 ve % 77 iken 2012/2013 ürün yılında % 21 ve % 79 olmuştur.
Gördüğünüz gibi, Türkiye'de şeker pancarından şeker üretiliyor. Mısırdan üretilen şekerden glukoz şurubu yapılıyor. Şeker pancarından üretilen şeker, işlenme prensibi gereği, vegan.

Yukarıdaki veriler ışığında, Türkiye'de sadece şeker pancarından şeker üretilse de dünyada şeker kamışından şeker üretimi %80 civarında. Türkiye'de şeker ithalatı miktarının yıllara göre farklılık gösterdiğini biliyoruz.  Önceden paketlenmiş ve üzerinde %100 şeker pancarından ifadesi olmayan şekerlerin menşeini nasıl bilebiliriz? 

Dünyada şeker kamışı üretiminin bir diğer zararı da çevresel. Yoğun toplu üretim yapıldığı ve bunun için aşırı oranlarda kimyasal ilaçlar kullanıldığı için, bir vegan olarak çevresel zararını da göz önünde bulundurmamız gerektiğini düşünüyorum.

Aldığınız şekerin vegan olmasını istiyorsanız yüzde yüz şeker pancarı şekeri olduğundan emin olun.Paketinde yazılanları muhakkak okuyun. Zaten pakette aldığınız gıdaların üzerinde yazanları her zaman okuyun. Menşei nereseymiş, içinde neler varmış gibi bilgileri öğrenerek o gıda hakkında daha çok fikir edinebiliriz.

 Eğer tükettiğiniz şekerin hem vegan hem sağlıklı olmasını istiyorsanız, meyve şekeri, bulabilirseniz hindistan cevizi şekeri ya da işlenmemiş şeker kamışı şekeri kullanmanızı tavsiye ederim.

2) Meyve Şekeri tariflerinde kullanılan şekerler nelerdir ve nerelerde bulunur?

Organik ham şeker kamışı şekeri. Kıbrıs'ta Lemar'larda var.


İşlenmemiş şeker kamışı şekeri. Kıbrıs'ta Tempo marketlerinde var. Fiyatı 6-7 Lira.

Meyve şekeri, Kıbrıs'ta Tempo marketlerinde var ama Türkiye'ye göre iki misli fiyat.


Türkiye'de sağlıklı şeker nereden bulunur?
Meyve Şekeri'ni bulmak çok kolay.
Fikir vermek gerekirse, Migros'larda, Metro'da olduğunu biliyorum.
İnternetten  de sipariş verebilirsiniz. Takita linkinden.
Organik almak isterseniz,  ekoorganik'ten alabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder