2 Ağustos 2014 Cumartesi

Kabak Çiçeği Dolması


Bence en güzel dolmalar, kabak çiçeğiyle yapılır.  Hem sindirimi kolay hem de doldurması. Akdeniz, Ege'de oturanlar çok şanslı. Yaz aylarında Ege ve Akdeniz'deki pazarlarda bulunabiliyor. İstanbul'da da pazarlarda bulabilirsiniz.

O kadar kolay ki yapması şaşıracaksınız. Yağ ve tuz kullanmadık elbette.

Küçük not
Aldığınız kabak çiçekleri, bizimki gibi organikse, içinde karıncalar varsa ve bu karıncalar ölü numarası yapıyorsa aldanmayın:-) Ölü değiller. Ölü numarası yaparlarmış bilmiyordum. Karıncaları, doğaya atılabilecek sebze, meyve atıklarını topladığınız bir kaba veya torbaya alabilirsiniz. Bu kabı veya torbayı, herhangi bir bahçeye dökerek, hayatlarını kurtarabilirsiniz.

Malzemeler
1/2 kilo kabak çiçeği ( 3 demet civarında)
1/2 bardak pirinç
1 havuç ( rendelenmiş).
1-2 yeşil soğan ( küçük küçük kesilmiş)
1/3 demet maydanoz (küçük küçük kesilmiş)
1/3 demet dereotu ( küçük küçük kesilmiş)
1 domates (Kabuğu soyulmuş, küçük küçük kesilmiş)
1 limonun suyu
1/2 limon dilimleri (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı tarçın
1 bardak su (Pişirmek için)

Hazırlanışı
Kabak çiçeklerinin saplarını tek tek kopartın.  Çiçekleri yıkayın. Kurumaya bırakın.
Kabak çiçeği

Saplarını koparttıktan sonra
Pirinci 30 dakika suda bekletin. Sudan geçirin, berrak aksın su.
Su hariç bütün malzemeleri bir kapta karıştırın. 1 limonun suyunu sıkın ve ekleyin.
Sebzeleri küçük küçük doğrayın.

Sebzeleri pirinçle iyice karıştırın.

Kabak çiçeklerinin içini doldurun. Dışarıdaki yapraklarıyla kapatın ağzını.
Çok sıkı doldurmayın, dikkatli olun patlayabilir:-) Kaşık yerine parmaklarınızı kullanın.
Tencereye baş kısımları, kenara gelecek şekilde, bitişik bitişik dizin.

Dizme işlemi bitince, suyunu ekleyin.
Yarım limon dilimleyip dilimleri üstüne dizin.
Uygun bir tabak koyun dolmaların üstüne. Dağılmalarını önler.

Düdüklü tencerede, düdüklü fısladıktan sonra ocağı kısığa alın ve 5 dakika sonra altını kapatın.
Normal tencerede, kaynadıktan sonra altını kısın. Suyunu ara ara kontrol edin.
Piştikten sonra soğumaya alın.
 
Soğuduktan sonra, servis kabına alabilirsiniz.

Afiyet olsun!
Meyve Şekeri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder