1 Ağustos 2014 Cuma

Kolay Vegan Gravy Sos


Gravy sosu, barbekü sosu olarak da bilinir. Aşağıdaki tarif en kolay tarifi, düşük sodyumlu sebze bulyon kullandım. Türkiye’de Kent markasının sebze bulyonu varmış diye duydum. Kıbrıs’ta Lemarlarda Naturata markasının organik sebze bulyonu var ama sodyumu fazla. Sebze suyuyla gravy sosu da en kısa zamanda paylaşacağım. 
Malzemeler
2 adet sebze-vegan bulyon ( 2 bardak tuzsuz sebze suyu daha sağlıklı olur.)
1/2 kuru soğan (Çok ince doğru doğranmış.)
2 bardak su ( Sebze suyu varsa gerek yok.)
2 çorba kaşığı mısır nişastası (Patates nişastası da olur.)
1 çorba kaşığı soya sosu* (Glutensiz isterseniz soya sosunu koymayın.)
2 çorba kaşığı nutritional yeast** (Besleyici maya. İsteğe bağlı)
1 çay kaşığı sarımsak tozu (İsteğe bağlı)
1 çay kaşığı hardal (İsteğe bağlı. Vegan olduğundan emin olun. Bal olmasın içinde.)
250- 300 gram mantar (İsteğe bağlı. Küçük küçük doğranmış)

Notlar
* Soya sosunu tariften çıkartırsanız, glutensiz olur.  
** Nutritional Yeast, besleyici maya diyebiliriz, vegan yemeklerde peynir aroması versin diye kullanılır. Yurt dışından almıştım. Türkiye’de var mı bilmiyorum. Zaten isteğe bağlı ve de sağlık açısından zararlı diyenler var.

Hazırlanışı
Nutritional yeast ve sebze bulyon çeşitleri. Ortadaki bulyon çeşidini kullandık.
 
Vegan bulyon küpleri, nutritional yeast, mısır nişastası, sarımsak tozu
  1. Doğranmış soğanları, küçük bir tencereye koyun ve kısık ateşte kavurun. 1-2 dakika yeterli.
  2. Mısır nişastası hariç tüm malzemeleri ekleyin. Mantarları küçük küçük doğranmış olacak.
  3. Ocağı harlı ateşte açın. Kaynasın.
  4. Fokurdadıktan sonra, altını kısın. Bu şekilde 13-15 dakika pişsin.
  5. Pişerken tahta kaşıkla ara ara karıştırın
  6. Pişmeye yakın, mısır nişastasını ekleyin. Karıştırın. Topaklanma olmasın.
  7. Sos kıvama gelince altını kapatın. Nişastayı koyduktan sonra, 1-2 dakika yeterli olacaktır.
  8. El blenderından geçirerek, sosun kıvamını arttırabilirsiniz.

Afiyet olsun!
Meyve Şekeri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder