Gravy sosu,
barbekü sosu olarak da bilinir. Aşağıdaki tarif en kolay tarifi, düşük sodyumlu
sebze bulyon kullandım. Türkiye’de Kent markasının sebze bulyonu varmış diye
duydum. Kıbrıs’ta Lemarlarda Naturata markasının organik sebze bulyonu var ama
sodyumu fazla. Sebze suyuyla gravy sosu da en kısa zamanda paylaşacağım.
Malzemeler
2 adet sebze-vegan
bulyon ( 2 bardak tuzsuz sebze suyu daha
sağlıklı olur.)
1/2 kuru soğan (Çok
ince doğru doğranmış.)
2 bardak su ( Sebze
suyu varsa gerek yok.)
2 çorba kaşığı
mısır nişastası (Patates nişastası da olur.)
1 çorba kaşığı
soya sosu* (Glutensiz isterseniz soya sosunu koymayın.)
2 çorba kaşığı
nutritional yeast** (Besleyici maya. İsteğe bağlı)
1 çay kaşığı
sarımsak tozu (İsteğe bağlı)
1 çay kaşığı
hardal (İsteğe bağlı. Vegan olduğundan emin olun. Bal olmasın içinde.)
250- 300 gram mantar
(İsteğe bağlı. Küçük küçük doğranmış)
Notlar
* Soya sosunu tariften çıkartırsanız, glutensiz olur.
Notlar
* Soya sosunu tariften çıkartırsanız, glutensiz olur.
** Nutritional Yeast,
besleyici maya diyebiliriz, vegan yemeklerde peynir aroması versin diye
kullanılır. Yurt dışından almıştım. Türkiye’de var mı bilmiyorum. Zaten
isteğe bağlı ve de
sağlık açısından zararlı diyenler var.
Hazırlanışı
![]() |
Nutritional yeast ve sebze bulyon çeşitleri. Ortadaki bulyon çeşidini kullandık. |
- Doğranmış soğanları, küçük bir tencereye koyun ve kısık ateşte kavurun. 1-2 dakika yeterli.
- Mısır nişastası hariç tüm malzemeleri ekleyin. Mantarları küçük küçük doğranmış olacak.
- Ocağı harlı ateşte açın. Kaynasın.
- Fokurdadıktan sonra, altını kısın. Bu şekilde 13-15 dakika pişsin.
- Pişerken tahta kaşıkla ara ara karıştırın
- Pişmeye yakın, mısır nişastasını ekleyin. Karıştırın. Topaklanma olmasın.
- Sos kıvama gelince altını kapatın. Nişastayı koyduktan sonra, 1-2 dakika yeterli olacaktır.
- El blenderından geçirerek, sosun kıvamını arttırabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Meyve Şekeri
Meyve Şekeri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder