Risotto pirinç gayet doyurucu, kısa ve iri taneli bir tür. Paylaştığım risotto tarifi, pilav bildiğimiz şekilde suda ve sebzelerden ayrı pişirildiği için orijinal İtalyan risotto tariflerinden farklı. Pilavı sebze suyuyla da pişirebilirsiniz. En kısa zamanda aklımızdaki bir Gordon Ramsey tarifini, uyarlayıp paylaşacağım.
Biz Gizli Şef'le sebzeleri ayrıca kavurduk ve sebze suyuyla mantarlı bir gravy sosu yaptık ve bu sosla risotto pilavımızı sonradan süsledik.
Değişik pilav çeşitleri denemenizi öneririm, akşam yemeklerini şenlendiriyor. Pilav, hem besleyici, hem doyurucu hem de glutensiz olmasıyla zaten Asya mutfağının vazgeçilmezi. Kore'de Daegu kendinde bir yıl kadar yaşadım ve o çöp gibi Korelilerin neredeyse her şeyi pirinçle yaptıklarını gördüm. Elbette Batı'nın etkisiyle Batılı yemekler de var ama bizim hamurişi diyeceğimiz pek çok yemek türünü pirinçten yapıyorlar, mesela birçok tatlı çeşitleri pirinçten. Sabah kahvaltısında bile pilav yeniyor geleneksel olarak. Pilavın kiloya neden olmadığına bizzat şahit oldum anlayacağınız.
![]() |
Malzemeler |
Malzemeler
2 bardak risotto
pirinç*
300 gr. brokoli
(Küçük çiçekler halinde kesilmiş.)
200 gr. mantar (İsteğe
bağlı. Küçük küçük doğranmış.)
1 orta boy havuç.
(Yuvarlak olacak şekilde rendelenmiş.)
1/4 bardak şeker-ilavesiz
meyve suyu**
1/2 kuru soğan (
Yerine 1-2 yeşil soğan da kullanılabilir.)
1 yeşil soğan
1/3 bardak taze
nane (isteğe bağlı)
1/3 bardak
maydanoz (isteğe bağlı)
Sos
Mantarlı Vegan Gravy
Notlar
* Sezon marka risotto
pirinci kullandık. İtalyan markalar da marketlerde bulunabiliyor. Sezon
markayı, İstanbul’da Metro’dan aldım. Kıbrıs’ta Lemar’da İtalyan markalı
risotto pirinçler bulunabiliyor. Elbette, Baldo veya Osmancık pirinç de
kullanabilirsiniz.
**Meyve suyu, sebzeleri
yağda kavurmadığımız için tencereyi hafif ıslatmak için gerekli. Meyve suyunu
sebzeler yapıştıkça azar azar ekleyin. Dimes’in ilave şeker içermeyen vişne ve
üzüm suyunu kullandık.
Hazırlanışı
Pirinci 30 dakika – 1 saat kadar suda bekletin.
Pirinç suyu çektiği için, içme suyunda bekletmenizi tavsiye ederim.
Sonra pirinci, su berrak akıncaya kadar yıkayın.
Pirinç suyu çektiği için, içme suyunda bekletmenizi tavsiye ederim.
Sonra pirinci, su berrak akıncaya kadar yıkayın.
Pirinci 1’e 1.5 oranında suyla ve sebze suyuyla tuz ve yağ
eklemeden pişirin.
Not
Sebzeleri kavurmak
için seramik tencere kullanıyoruz. Seramik kaplama hem yapışmayı azaltıyor hem
de teflondan çok daha sağlıklı. Esse Mağazalarında uygun fiyata bulabilirsiniz.
Sebzelerin hazırlanışı
Ocağı orta ateşe getirin.
Sebzeler, tencereye yapışmaya başlarsa 1 çorba
kaşığı kadar meyve suyunu ekleyin.
Gerektikçe meyve suyundan ekleyin.
Havuçları hafif yumuşayacak kadar, suyunu çekecek kadar
kavurun.
Küçük çiçekler halinde doğranmış brokolileri
ekleyin. Karıştırın
Doğranmış mantarı ekleyin. Kavurun.
Suyunun çekmesini bekleyin.
Gerekirse meyve suyundan biraz daha koyun.
Kısık ateşe alın.
Pilavın yarısıyla
sebzelerin yarısını tencerede birleştirdik.
İkiye ayırmadıysanız hepsini ekleyin.
Pilavı, sebzeleri, sosu iyice karıştırın.
(Aynı işlemi diğer yarısı için de yapın.)
İnce kıyılmış naneyi sunumdan önce ekleyin.
Afiyet olsun!
Meyve Şekeri
Meyve Şekeri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder