7 Ağustos 2014 Perşembe

Kolay Sebzeli Risotto - Gravy Soslu




Risotto pirinç gayet doyurucu, kısa ve iri taneli bir tür. Paylaştığım risotto tarifi, pilav bildiğimiz şekilde suda ve sebzelerden ayrı pişirildiği için orijinal İtalyan risotto tariflerinden farklı. Pilavı sebze suyuyla da pişirebilirsiniz. En kısa zamanda aklımızdaki bir Gordon Ramsey tarifini, uyarlayıp paylaşacağım. 

Biz Gizli Şef'le sebzeleri ayrıca kavurduk ve sebze suyuyla mantarlı bir gravy sosu yaptık ve bu sosla risotto pilavımızı sonradan süsledik.

Değişik pilav çeşitleri denemenizi öneririm, akşam yemeklerini şenlendiriyor. Pilav, hem besleyici, hem doyurucu hem de glutensiz olmasıyla zaten Asya mutfağının vazgeçilmezi. Kore'de Daegu kendinde bir yıl kadar yaşadım ve o çöp gibi Korelilerin neredeyse her şeyi pirinçle yaptıklarını gördüm. Elbette Batı'nın etkisiyle Batılı yemekler de var ama bizim hamurişi diyeceğimiz pek çok yemek türünü pirinçten yapıyorlar, mesela birçok tatlı çeşitleri pirinçten. Sabah kahvaltısında bile pilav yeniyor geleneksel olarak. Pilavın kiloya neden olmadığına bizzat şahit oldum anlayacağınız. 

Malzemeler

Malzemeler
2 bardak risotto pirinç*
300 gr. brokoli (Küçük çiçekler halinde kesilmiş.)
200 gr. mantar (İsteğe bağlı. Küçük küçük doğranmış.)
1 orta boy havuç. (Yuvarlak olacak şekilde rendelenmiş.)
1/4 bardak şeker-ilavesiz meyve suyu**
1/2 kuru soğan ( Yerine 1-2 yeşil soğan da kullanılabilir.)
1 yeşil soğan
1/3 bardak taze nane (isteğe bağlı)
1/3 bardak maydanoz (isteğe bağlı)
Sos
Mantarlı Vegan Gravy
Notlar
* Sezon marka risotto pirinci kullandık. İtalyan markalar da marketlerde bulunabiliyor. Sezon markayı, İstanbul’da Metro’dan aldım. Kıbrıs’ta Lemar’da İtalyan markalı risotto pirinçler bulunabiliyor. Elbette, Baldo veya Osmancık pirinç de kullanabilirsiniz.




**Meyve suyu, sebzeleri yağda kavurmadığımız için tencereyi hafif ıslatmak için gerekli. Meyve suyunu sebzeler yapıştıkça azar azar ekleyin. Dimes’in ilave şeker içermeyen vişne ve üzüm suyunu kullandık.

Hazırlanışı
Pirincin hazırlanışı
Pirinci 30 dakika – 1 saat kadar suda bekletin. 
Pirinç suyu çektiği için, içme suyunda bekletmenizi tavsiye ederim. 
Sonra pirinci, su berrak akıncaya kadar yıkayın.
Pirinci 1’e 1.5 oranında suyla ve sebze suyuyla tuz ve yağ eklemeden pişirin.
 
Not
Sebzeleri kavurmak için seramik tencere kullanıyoruz. Seramik kaplama hem yapışmayı azaltıyor hem de teflondan çok daha sağlıklı. Esse Mağazalarında uygun fiyata bulabilirsiniz. 

Sebzelerin hazırlanışı
Ocağı orta ateşe getirin.
İnce doğranmış kuru veya taze soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.

Yuvarlak rendelenmiş havuçları ekleyin. (Rendenin düz tarafında rendelerseniz havuç yuvarlak olur.)
Sebzeler, tencereye yapışmaya başlarsa 1 çorba kaşığı kadar meyve suyunu ekleyin.
Gerektikçe meyve suyundan ekleyin.
Havuçları hafif yumuşayacak kadar, suyunu çekecek kadar kavurun.
Küçük çiçekler halinde doğranmış brokolileri ekleyin. Karıştırın
Yapışmasın diye gerekirse meyve suyu ekleyin.

Doğranmış mantarı ekleyin. Kavurun.
Suyunun çekmesini bekleyin.
Gerekirse meyve suyundan biraz daha koyun.
Suyunu tamamen çekmesine gerek yok. Kıvama gelmesi yeterli olacak.
Kısık ateşe alın.
Bu arada biz, tenceremize sığmayacağı için malzemeleri ikiye ayırarak karıştırdık.
Pilavın yarısıyla sebzelerin yarısını tencerede birleştirdik.
Siz de bir tencerede pilavla sebzeleri birleştirin. Karıştırın.
Malzemeleri ikiye ayırdıysanız Gravy sosun yarısını ekleyin.
İkiye ayırmadıysanız hepsini ekleyin.
Pilavı, sebzeleri, sosu iyice karıştırın.
(Aynı işlemi diğer yarısı için de yapın.)
İnce kıyılmış naneyi sunumdan önce ekleyin.




Afiyet olsun!
Meyve Şekeri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder