Marketlerde satılan hazır ketçaplar, sağlığa zararlı katkı ve koruyucu maddeleriyle dolu. Bu katkı maddeleri toksin olarak vücudumuzda birikiyor ve pek çok sağlık problemine neden oluyor. Fazla kiloların bile nedenlerinden biri bu katkı maddeleri.
Evde yaptığınız ketçabın içinde ne var ne yok bilirsiniz. Domatesleri yazın tarla domateslerinden seçin. Daha az ilaçlama oluyor. Şekeri, en doğal olanından seçin. Eklediğiniz baharatlarla tam da kendi zevkinize göre bir ketçap yapabilirsiniz.
Ketçabımız, buzdolabında en az 10 gün dayanır.
Malzemeler
Yaklaşık 500 ml ketçap için
4-5 domates (800gr.civarı)
1 bardak tuzsuz domates püresi (Tamek marka kullandık. Organik bulursanız ne ala)
1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
1/4 bardak pirinç veya elma sirkesi
1/2 bardak işlenmemiş şeker pancarı şekeri veya meyve şekeri
1/2 tatlı kaşığı zencefil tozu
1 tatlı kaşığı acı biber (İstediğiniz acılık oranına göre ayarlayın.)
1/3 tatlı kaşığı köri
1/2 çay yani 1/3 tatlı kaşığı deniz tuzu (isteğe göre 1 çay kaşığı yapabilirsiniz)
Hazırlanışı
Domatesleri kabuklarını soymadan küp küp doğrayın.
Doğranmış domatesleri ve diğer tüm malzemeleri bir tencereye koyun.
Karıştırın.
Ocağı orta ateşe getirin. Kaynayınca kısık ateşe alın.
Kaynadıktan sonra 40-45 dakika pişirin. Kıvama gelsin
Soğuyunca el blenderından geçirin.
Kalan kabuklardan kurtulmak için tel süzgeçten geçirin.
Süzgeçin altına bir kap koyun ve kaşıkla domatesleri ezerek karıştırın.
Karıştırın.
Bir sürahiye veya şişeye alabilirsiniz. Buzdolabında bekledikten sonra biraz daha katılaşır.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder