19 Temmuz 2014 Cumartesi

Zeytinyağsız Biber Dolması


Anneciğimin hamaratlığı sonucu ortaya çıktı bu tarif.

Annem, yağ kullanmadığımız için pirinci ve diğer malzemeleri önceden kavurmak istemedi. Bu arada, Selanikliler Facebook grubunda dolmanın içinin önceden kavrulmadığı yani çiğ konduğu bu tarif paylaşılmış. Biz de kendimize göre düzenleyerek yaptık.

Kuş üzümü yerine hafif bir tatlılık katsın diye havuç kullandık. Kuş üzümü ve çam fıstığı sindirimi zor gıdalar bizim ev ahalisi için. Mide yanmasına ve gaza neden oluyor. Belki herkeste aynı etkiyi yaratmaz ama dikkat edin. Hemen şişlik ve doyma hissi verebilir bu gaz direk rahatsız etmese de. Yediğimiz yemekte kullandığımız malzemelerin yaklaşık olarak aynı anda sindirilmesi de bağırsak sağlığı açısından da çok önemli. Bazı gıdalar daha geç sindirildiği için sindirilmeyi beklerken çürümeye başlıyor.

Sindirimi zor olan hiçbir gıdayı tavsiye etmiyorum. Ayrıca organik olmayan baharatları mümkün olduğunca az kullanmalı.
Düdüklü tencerede pişirdik. Dolmalar kurumasın diye düdüklü tencerenin pişirme süresini ayarlamak çok önemli.Normal tencerede yapacaksınız suyunu sık sık kontrol edin.

Annem, biberlerin sapını parmakla bastırıp çıkartmış ama bu ustalık gerektirirmiş, o yüzden dolmanın ağzı dar olmuş. Ağızlarını domatesle kapatmamıza gerek kalmadı bu nedenle. Ama biberlerin saplarını kesme işlemiyle çıkartırsak, domates kabuğuyla kapatmak gerekir. Domatesin kabuğu dışarıda kalacak şekilde kenarlarını keserek dolmaya şapka yapılabilir.


Malzemeler
  • 1 bardak pirinç 
  • 1/2 bardak su
  • 1/2 kilo kırmızı ve yeşil dolmalık biber  
  • İçlik Malzemeler
  • 2 domates (Kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış)
  • 1/2 limon
  • 1 orta boy havuç ( orta boy rendelenmiş )
  • 1 tatlı kaşığı işlenmemiş/ham şeker kamışı şekeri veya meyve şekeri (Tatlılık oranı zevke göre arttırılabilir.)
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1/3bardak ince ince doğranmış maydanoz (İsteğe göre miktar değişir.)
  •  1/3 bardak ince ince doğranmış dereotu (İsteğe göre miktar değişir.)
  • 1 orta boy soğan. Çok ince doğranmış olmalı. (Rondo kullanmayın soğan sulanır.)
Notlar
  • Baldo pirinç kullandım, bu pirinç türü suyu kaldırır, pilavları lezzetli olur.
  • Dolmalık biberler yetmezse, domatesin içini çıkartıp ek yapabilirsiniz.
  • Domates yerine  250 gram hazır tuzsuz domates rendesi de kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı
  1. Pirinci 30 dakika suda bekletin. İyice yıkayın, su berrak akana kadar. (Musluk suyu klor gibi katkı maddeleri içerdiğinden yemeklerde içme suyu kullanıyorum.) 
  2. Dolmalık biberleri yıkayın, kurusunlar biraz.
  3. Biberlerin sap kısmının yarım santim kadar altından kesip içlerini temizleyin.
  4. Pirincin suyunu süzün.
  5. Domatesin ve soğanın kabuklarını soyun, küçük küçük doğrayın.
    Seramik uçlu bıçak, çelik uçlular zamanla paslandığı için en sağlıksı.
  6. Havucu rendeleyin.
  7. Yeşillikleri minik minik doğrayın.
  8. Pirinci ve tüm malzemeleri geniş kaba alın.
  9. Baharatlarını koyun, limonu sıkın.
  10. Tahta kaşıkla iyice karıştırın.
  11. Biberlerin içlerini doldurun. İçlerini hafif sıkı bir şekilde doldurun çok sıkmayın. Biber az geldiğiyse bir domates içini oyup pirinç ekleyin, tencerede de en üste onu koyun.
  12. Dolmaları tencereye dik bir şekilde yerleştirin.
  13. 1/2 bardak su ekleyin.
  14. Tencerenin kapağını kapatın.
  15.  Ocağı orta ateşte getirin.
  16. Düdüklüyle yapıyorsanız, fısladıktan yani buhar verdikten sonra altını kısın. Düdüklüsüne göre 3-5 dakikada pişiyor. (Normal tencerede pişiriyorsanız suyunu kontrol edin bittikçe ekleyin.)
  17. Altını kapattıktan sonra düdüklünün soğumasını bekleyip kapağını açın. 
  18. Dolmaların soğuması için borcam gibi bir kaba alın. Kapağı açık kalsın.

Afiyet olsun!
Meyve Şekeri




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder