Bu sos için çeşitli kaynaklardan esinlenerek, kendimize göre ayarlamalar yaptık. Kullandığımız kırmızı biber cinsine kıl biber deniyormuş. Herhangi bir acı kırmızı biber çeşidi kullanabilirsiniz.
3 biber kullanmanızı tavsiye ederim, 4 biber bizim için kavurucu oldu. Biberin cinsi de önemli tabii.
Tarifte verdiğim pirinç sirkesini bazen kullanıyoruz bazen hiç kullanmıyoruz. Sirke mideye ve sindirime dokunabilir. Bu nedenle, genelde limon suyuyla yapıyoruz. Damak zevkinize göre ayarlama yapın.
3 biber kullanmanızı tavsiye ederim, 4 biber bizim için kavurucu oldu. Biberin cinsi de önemli tabii.
Tarifte verdiğim pirinç sirkesini bazen kullanıyoruz bazen hiç kullanmıyoruz. Sirke mideye ve sindirime dokunabilir. Bu nedenle, genelde limon suyuyla yapıyoruz. Damak zevkinize göre ayarlama yapın.
- Pirinç sirkesi, en yumuşak sirkedir. Yerine elma sirkesi de koyabilirsiniz.
- Yağ ve tuz kullanmadık. Malzemeleri, tencereye yapıştırmadan kavurmaya dikkat edin.
- Ölçülerle ilgili detaylı bilgiyi Ölçüler İçin Açıklama linkinden alabilirsiniz.
- Şeker için açıklamayı Şeker Hakkında linkinden alabilirsiniz.
Malzemeler
- 3-4 tane acı kırmızı biber.( Küçük küçük doğranmış.)
- 1 taze soğan. (İnce halkalar halinde kesilmiş.)
- 1/2 orta boy domates. (Soyulmuş, küp halinde kesilmiş.)
- 1 çorba kaşığı beyaz sirke (İsteğe bağlı. Sirkeyi çıkartıp limonun miktarını arttırabilirsiniz.)
- 2-3 çorba kaşığı taze limon suyu
- 1/2 bardak su
- 1/3 bardak meyve şekeri/ham şeker kamışı şekeri (isteğe göre 1/4’e kadar düşürebilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı mısır/ patates nişastası (Nişasta kıvam veriyor.)
- 1/2 küçük çay kaşığı zencefil tozu (İsteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Acı biberleri küçük küçük doğrandıktan sonra tencerede kısık veya orta ateşte tahta kaşıkla 1-2 dakika kavurun. Bol bol çevirin yanmasın.
- Halka soğanları ekleyin. 1-2 dakika kavurun.
- Kabuğu soyulmuş, küçük doğranmış domatesi ekleyin.
- Malzemeleri, domatesin suyu çekene kadar kavurun.
- İstediğiniz miktarda şekeri ekleyin ve kısık ateşte 1-2 dakika kavurun.İşlenmemiş şeker daha çabuk karamelize olur. Altını çok açmayın ocağın. Orta ateşte pişsin.
- Suyunu ekleyin.
- Sirke ve limon suyunu da ekleyin.
- Kaynasın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. 2-3 dakika daha pişirin.
- Nişastayı ekleyin. Nişastayı 1 tatlı kaşığı yapabilirsiniz. Sos, yoğunlaşmazsa biraz daha ekleyin.
- Kıvama gelir gelmez, yani 1-2 dakika içinde ocağın altını kapatın
- Soğumaya bırakın.
- Servis kabına alın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder