Gordon Ramsey’nin tarifinden esinlendik. Gizli Şef, bana Ramsey'in Youtube videosunu göstermişti. Hemen yapalım dedim. Yağı ve tuzu çıkarttık. İnanın patates tek başına yeterince tuzlu bir tada sahip, damak zevkiniz değiştikçe fark edeceksiniz.
Fırında
çıtır patateslerinizi burada paylaştığım tatlı acı kırmızıbiber sosuyla
veya tatlı ekşi Tayvan sosuyla denemenizi öneririm. Elbette ki dünyanın
en iyi patatesi olan Kıbrıs patatesi kullandık:)
Patatesleri marul yapraklarına sardım, tatlı-acı biber sosu ekledim. Nefis oldu.
Ben bir oturuşta 5 iri patates yiyorum. Biz iki tepsi yaptık. İki tepsiyi alt alta koyduk. Bu şekilde üstte kalan ızgara tepsiyi patatesler iyice kızardıktan sonra çıkartıp, alta tarafa, diğer tepsiyi üst tarafa aldık. Arka arkaya tek stepsi pişirebilirdik tabii. Zamandan tasarruf etmiş olmadık. Bu yöntemi çok tavsiye etmem. Ayrı ayrı yapmak daha iyi olurmuş.
Canım Hint yemeği istediği için patatesleri, Tikka Masalayla süsledim. Tikka Masala, bir baharat karışımı, yurt dışından almıştım ama Türkiye'de de örneğin baharat satan bu linkten sipariş verebilirsiniz. Başka yerlerde de vardır elbette. Sonuçta dilediğiniz baharatla süsleyebilirsiniz.
Bir de sumak kullandım. Sumak, hafif ekşimsi bir tat bırakıyor ve bu da damakta tuz tadına benzer bir tat yaratıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Malzemeler
4-8 tane orta boy veya iri patates
(Patatesler, kabukları soyulmadan elma dilim doğranacak.)
(Patatesler, kabukları soyulmadan elma dilim doğranacak.)
İsteğe Bağlı Baharatlar
Sumak, Tikka Masala
Hazırlanışı
- Patateslerin kabuklarını soymayın.Elma kesermiş gibi iri iri kesin.
- Büyük bir tencereyi patatesler konunca taşmayacak ölçüde içme suyuyla doldurun.
- Tencerenin kapağını kapatın ve harlı ateşte ısıtın.
- Su kaynayınca patatesleri suya atın.
- Patatesleri suya attıktan sonra 3-5 dakika pişirin.
- Patateslerin kabukları çıkmasın ve patatesler kesinlikle dağılmasın.
- Fırını en yüksek dereceye getirin, önceden ısınsın.
- Patatesleri süzün.
- Süzdükten sonra patateslerin, elinizle dizebileceğiniz kadar soğumasını bekleyin.
- Fırının ızgara tepsisinin üzerini pişirme kağıdıyla kaplayın. Patatesler yapışmasın.
- Patatesleri ızgara tepsiye dizin.
- Dizdikten sonra, istediğiniz baharatlarla süsleyin. Sumak ve Tikka Masala baharatlarını kullanabilirsiniz. Veya sumak, kekik ve tatlı kırmızıbiber de güzel oluyor.
- Fırını en yüksek derecesinde ayarlayın. Önceden ısıtılmış fırına patatesleri verin.
- Patatesleri hafif kızarana kadar ve çıtır olana kadar fırında pişirin. 35-40 dakika en fazla.
- Dilerseniz, 20 dakika sonra patatesleri fırından çıkartın ve patatesleri çevirin. Bu şekilde fırına verip, tekrar 20 dakika tutun.
- Fırından çıkarttıktan sonra, patateslerin biraz soğumasını bekleyin. Nemlenme yapmasınlar.
- Patatesleri marul yaprağına sarıp, sosuyla servis yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder