17 Temmuz 2014 Perşembe

Vegan Sushi





Sushi'ye bayılıyorum ama dışarıda hem pahalı oluyor hem de içine ne koyuyorlar bilmiyorum. Başka yerde yiyecek olsam, şekeri vegan mı, işlenmiş mi gibi sorular beynimi kemirir kesin. Sirkeyi çok koyarlar, sebzeleri istediğim sebze midir? gibi sorular ve sorunlar aklıma takılır. O yüzden hele sıcak günler için ideal olan Sushiyi evde, elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz.

Aslında Sushi, nori’den ve sirkeden dolayı sağlık açısından çok sık yenecek bir yemek değil. Nori'de ne kadar civa var bilmiyoruz. Sirke de asitli olmasından dolayı sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Elbette, sirke yerine limon veya portakal suyu kullanılabilir. Tadı yine güzel olur ama Japon Sushisi olmaz. Aşağıda sushiyi hem daha sağlıklı hem daha erişilebilir kılacak alternatif malzemeleri listeledim.

Zor bulunan malzemeleri nerede bulacağınız hakkında hemen fikir vereyim. Nori, pirinç sirkesi, wasabi Kıbrıs’ta Tempo ve Starling marketlerinde var. Sushi pirinci, Kıbrıs'ta Lemar’da var. Bu malzemeler İstanbul’da Macro marketlerinde bulunabiliyor. Ama tabi siz de araştırın.

Tarifte, ölçüyü bardak olarak verdim. Kullandığınız bardağa göre değişiklik yapabilirsiniz. Detay isterseniz, Ölçüler İçin Açıklama linkine gidin. Şeker için açıklamaya Şeker Hakkında linkinden ulaşabilirsiniz.

Tarif, 2 veya 3 kişilik. Keyfinize göre ayarlayın.


Malzemeler
  • 8-10 tane Nori deniz yosunu (alternatifi marul)
  • 3 bardak kısa taneli pirinç 
  • 3 bardak su (1’e 1 oranı ama 3 bardak için 3.5 bardak su olabilir zevke göre)
  • 6 çorba kaşığı pirinç sirkesi (1 bardak pirinç için 2 çorba kaşığı)
  • 2.5 çay kaşığı deniz tuzu (1’e1 oranı – düşük sodyum için daha az koyabilirsiniz)
  • 3 çorba kaşığı işlenmemiş şeker (meyve veya şeker kamışı olabilir) (1’e 1 oranı)
  • İç malzeme: sebzeler
  • 1-2 tatlı kırmızıbiber
  • 1-2 soyulmuş havuç
  • 1/3 avokado
  • 1 -2 soyulmuş salatalık


Sos için
Az tuzlu soya sosu, wasabi (Japon turpundan yapılır) alabilirsiniz veya kendiniz benim gibi tatlı acı bir sos yapabilirsiniz.

Mutfak Gereçleri
Bambu sushi sarma matı. Bambu mat yerine folyo veya pişirme kağıdı kullanabilirsiniz.

Çok keskin uçlu bıçak. Seramik uçlu bıçak kullandım.
Pilav makinesi.
Pilav makinesi yerine düdüklü tencere veya pilav tenceresi kullanılırsa su oranları değişebilir. Yapışkan pilav yapacağınız düşünerek suyunu ekleyin.

Alternatif malzemeler nelerdir?
  • Nori yani deniz yosunu kullanmadan sadece pilavla sarmak zor ama başarılır.Nori yerine marul kullanabilirsiniz. Marulun yapraklarını yıkayıp suyunu akıttıktan sonra poşetleyerek buzdolabına kaldırın ve 30 dakika bekletikten sonra çıkartın ve sushinizi sarın.
  • Sushi pirinci yerine - kısa taneli beyaz pirinç kullanabilirsiniz.
  • Pirinç sirkesi yerine – Asidik tat için limon suyu, elma sirkesi eya herhangi bir beyaz sirke alternatif olabilir. Bu seçimleri yaparsanız ölçüyü 1’e 2 değil 1’e 1 yapın ve azıcık daha şeker ekleyin. Hatta portakal suyu bile koyulabilir. Tabii Japon sushisi gibi olmaz tadı ama yine de lezzetli olur.
  • Malzemelerin hepsini İstanbul’da ve Kıbrıs’ta bulmak mümkün.
Hazırlanışı
Pirincin hazırlanışı (Amaç yapışkan pilav yapmak.)
  1. Pirinci temiz suda 30 dakika -1 saat kadar bekletin.
  2.  Pirinci metal süzgeçte iyice yıkayın. Su beyaz akana kadar. 
  3. Pirinç sirkesi, şeker ve tuzu bir tencerede karıştırın (gerekirse ısıtın).

4. Pirinç makinesinin sushi opsiyonuna getirin, bu seçenek yoksa normal beyaz pirinç gibi pişirin.

5.    Genişçe bir kaba alın. Ezmeden kesme hareketiyle pirinçleri birbirinden ayırın.


6.    Sirkeli şekerli karışımı ekleyin.

7.    Pilavı yelpazeleyin soğuması için.
8.    Islak havluyla pilavın üzerini örtün kurumasın diye.



Sebzelerin hazırlanışı

Tatlı kırmızıbiberleri çevirerek ızgarada közleyin. Üzeri yumuşasın.

İnce şeritler halinde kesin.
Avokadoyu, havucu ve salatalıkları ince şeritler halinde kesin.



Tersten Sushi sarma :-)
1.    Bir kâseye temiz su doldurun. Pirinci almadan parmak uçlarınızı her defasında hafifçe ıslatın.
2.    Norileri bambu matın üzerine koyun. Pirinç koyduktan sonra altında uzunlamasına 2 parmak  boşluk kalacak unutmayın.
3.     Pirinci her defasında elinizi hafifçe ıslatarak yapıştırın.
4.    Sebzeleri şerit halinde enlemesine orta kısmın aşağısına yerleştirin.


 Tersten sarıyormuşuz sushiyi ama böyle de oluyor videosu




                                                      Gizli Şef, sushi sararken...

(Telefonla enlemesine çekim yapmalıymış!)
 
5.    Bambu matı üstten kaldırarak kıvırmaya başlayın. Bu sırada başparmaklarınızla iç malzemeleri sabitleyin.
6.    Kıvrılan bölüm, malzemelerin üzerine geldiğinde, başparmaklarınızın baskısını artırarak, malzemelerin güzelce sarılmasını sağlayın.
7.    Kalan kısmı da artık başparmakları kullanmadan tamamlayabilirsiniz.
8.    En sonunda bambu matla şeklini verin.




Rulo halindeki sushileri kesmek için bir bardak içme suyu ve kesme tahtası gerekmektedir.


1.    Uzun rulo halindeki sushileri kesmek için seramik bıçak kullanmanızı tavsiye ederim (veya
       evdeki en keskin bıçağı kullanın.). Paslanmaz çelik yazan bıçaklar bile paslanıyor dikkatli olun.
2.    Kesmeye başlamadan önce her defasında bıçağı bardağa sokarak hafifçe ıslatın.
3.    1.5 cm civarı silindirler halinde kesin.
4.    Bu silindirleri geniş bir tepsiye dizin.
5.    Yemeden önce buzdolabında bekletebilirsiniz.

Afiyet olsun!

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder