Yağsız, Tuzsuz ve Glutensiz Pizza
Nadiren de olsa pizzacılara vegan pizza yatırabildiğim oldu. "Peynir koymayın ve domates sosunu arttırın, sadece sebze koyun," diyerek tarif veriyorum. Ama pizzaları hiç beğenmiyorum. Peynir ve etli malzemeler koyarak, tadını güzelleştirmeye çalışıyorlar pizzanın. Oysa hamurları ve sosları çok kötü, sebzeleri konserve oluyor. Aşırı tuzdan pizza yedikten sonra sürekli su içmekle geçiyor.
Ama bu pizza başka! Bir kere hamuru, pirinç unundan yani glutensiz. O yüzden mideye dokunma, gaz yapma riski yok. Hamuruna yağ koymak zorunda da değilsiniz. Biz 1 küçük çay kaşığı zeytinyağı koyduk, ona da gerek var mıydı bilmiyorum.Sebzelerini kendimiz seçtik. Soğan bile koymadık ki mideye dokunacak hiçbir şey olmasın içinde. Sosunu tamamen tuzsuz hazırladık. Organik dağ kekiği kullandık. Kısaca hem nefis hem de çok hafif bir pizzaydı. Yani istediğiniz kadar yiyebilirsiniz! Sebzelerden brokoliyi, dondurulmuş kullandık, çünkü mevsimi değil, tazesi bulunmuyor Kıbrıs’ta.
Malzemelerden 3 orta boy, ince hamurlu pizza çıkıyor. 1.5 tane yedim baya doyurucu oldu. Kesinlikle zaman ayırıp yapmanızı tavsiye ediyorum.
Siz herhangi bir un kullanabilirsiniz. Pirinç unuyla mısır ununu karıştıracaksınız, mısır ununu az koyun. Sert olmasın
Pizza hamuru için malzemeler
(3 ince orta boy pizza hamuru için)
4 bardak glutensiz un (Sinangil marka glutensiz un kullandık.)
1 paket hazır maya (Pakmaya. Önceden suda bekletmeye gerek yok.)
1-2 bardak su ( İlk başta 1 bardak koyun yetmezse arttırın.)
1 silme çay kaşığı tuz
1 silme çay kaşığı şeker
1 silme küçük çay kaşığı zeytinyağı (İsteğe bağlı)
4 bardak glutensiz un (Sinangil marka glutensiz un kullandık.)
1 paket hazır maya (Pakmaya. Önceden suda bekletmeye gerek yok.)
1-2 bardak su ( İlk başta 1 bardak koyun yetmezse arttırın.)
1 silme çay kaşığı tuz
1 silme çay kaşığı şeker
1 silme küçük çay kaşığı zeytinyağı (İsteğe bağlı)
Domates sosu için malzemeler
700 gr tuzsuz domates rendesi ( Tat marka pratik tuzsuz domates rendesi kullandık)
1/2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kekik
1-2 diş sarımsak (Kabaca doğranmış olacak. Sonra çıkartacağız.)
Pizzanın üstü için malzemeler
(Bu kısım biraz da size kalmış.)
Mantar (300-350 gr.)
Pazı (1 küçük demet)
Brokoli (250-300 gr)
Pırasa ( 2 ince sap)
Taze nane, maydanoz (Doğranmış. Piştikten sonra eklemek için.)
Pizza tabanının hazırlanışı
Hamurun hazırlanışı
Kullandığımız glutensiz un.
Bir kapta mayayı, unu, diğer malzemeleri karıştırın.
1 bardak su ekleyin.
Gerektikçe daha çok su ekleyin.
İyice yoğurun. 7-8 dakika yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelsin.
Kıvama gelen hamurun üzerini havluyla kapatın.
Hamur kabarana kadar bekletin. Yaklaşık 2 katına çıkana çıksın (1-2 saat sürer)
Hamur hazır olunca, 3 eşit parçaya ayırın. (Poşetleyip buzdolabına kaldırdık. Ertesi gün yaptık.)
Hamurun açılması
Pişirme kağıdında yuvarlak bir ölçü izi çıkartın. Bunun için geniş bir tencere kullanabilirsiniz.
Pişirme kağıdında yuvarlak bir ölçü izi çıkartın. Bunun için geniş bir tencere kullanabilirsiniz.
Ölçünün büyüklüğüne göre hamuru açmaya çalışcağız.
Hamuru yavaş yavaş avucunuzun tabanıyla ezerek açmaya başlayın. Yuvarlak şeklini vererek ezin.
Parmak uçlarınızla hamuru hem ezip hem açmaya devam edin.
Yapabileceğiniz en ince pizza tabanını yapacaksınız. Sakın vazgeçmeyin.
Hamuru incelebildiği kadar açmaya devam edin.
Hamur dilediğiniz inceliğe ve büyüklüğe geldiğinde, kenarlarını kalınlaştırın.
Bunun için pişirme kağıdından yardım alabilirsiniz.
Domates sosunun hazırlanışı
Hazır tuzsuz domates rendesi kullandık.
Domates sosu için malzemeleri karıştırın.
Amacımız kekik ve sarımsak aromasının domatesin içine iyice sinmesi.
Bunun için en az 1 saat buzdolabında bekletin.
Çiğ bir şekilde pizzanın tabanına sürün. Sürdükten sonra sarımsakları, pizzanın üstünden alın.
Dilerseniz sarımsakları bırakabilirsiniz elbette.
Dilerseniz sarımsakları bırakabilirsiniz elbette.
Sebzelerin hazırlanışı
Sebzeleri küçük küçük doğrayın.
Buhar makineniz varsa, sebzeleri buhar makinesine üst üste yerleştirin.
Sebzeleri 5-10 dakika diriliklerini kaybetmeyecekleri kadar buharda pişirin.
Buharda pişiremiyorsanız, brokolileri bir tencereye çok az su koyarak 5 dakika pişirin.
Diğer sebzeleri yapışmayan bir tavada sularını verene kadar pişirin. 5 dakika yeterli olacaktır.
Domates sosu sürülmüş pizza tabanlarının üzerine sebzeleri dizin.
Pişirme
Fırını 180-200 dereceye getirin. Önceden ısınsın.
Hazır olan pizzanızı, pizza pişirme tahtanız varsa üzerine koyup fırınlayın.Yoksa pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye koyun ve fırına sürün. 12 dakika tutun. Ara ara kontrol etmeyi unutmayın.
Fırını 180-200 dereceye getirin. Önceden ısınsın.
Hazır olan pizzanızı, pizza pişirme tahtanız varsa üzerine koyup fırınlayın.Yoksa pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye koyun ve fırına sürün. 12 dakika tutun. Ara ara kontrol etmeyi unutmayın.
Pizzanız hazır olunca, taze nane ve maydanozu üzerine serpin.
Afiyet Olsun!
mukemmel
YanıtlaSilBeğendiğinize sevindim. Biraz zahmetli ama sonuçta değiyor.
Sil